Ajankohtaista

Tapahtumat / 28.01.2020

”Sovittelu vaatii kompromisseja kaikilta osapuolilta”

Ahtisaari-päivät järjestivät yhteistyössä Valkeakoski-Tohkan rotaryklubin kanssa päivän mittaisen työpajan paikallisille opiskelijoille. Päivän aikana opiskelijat kuulivat CMI:n työstä, oppivat neuvottelutaidoista ja pääsivät käyttämään konfliktinratkaisutaitojaan konfliktisimulaatiossa.

Hämeen ammattikorkeakoulun Valkeakosken kampuksella riitti tammikuisena aamuna vilskettä, kun opiskelijat ympäri Pirkanmaan saapuivat CMI:n ja paikallisten rotaryklubien järjestämään työpajaan. Päivä aloitettiin tutustumalla CMI:n työhön, konfliktinratkaisuun ja Lennoneiden toimintaan. Elina Mäkelä ja Milja Kalliosaari Lennoneista korostivat, että myös nuoret voivat vaikuttaa asioihin ja olla aktiivisia toimijoita yhteiskunnassa.

”Haluatko voittaa vai haluatko saavuttaa rauhan?”, kysyi CMI:n viestintäjohtaja Elina Lehtinen opiskelijoilta puhuessaan neuvottelutilanteista ja niissä vaadittavista taidoista. Lehtinen korosti valmistautumisen ja empatian merkitystä tiukoissa neuvotteluissa. Opiskelijat pääsivät myös tekemään appelsiiniharjoituksen, jonka avulla demonstroitiin neuvottelujen monia mahdollisia lopputuloksia.

Ryhmät valmistautuvat rauhanneuvotteluihin.

Ryhmät valmistautuvat rauhanneuvotteluihin.

”Konfliktinratkaisusta on hyötyä missä tahansa ammatissa”

Aamupäivän informatiivisen osuuden jälkeen opiskelijat pääsivät tositoimiin, kun heidät laitettiin ratkaisemaan fiktiivistä Looshlandin ja Trisslandin välistä konfliktia. Monimutkainen konflikti eri osapuolineen vaati paljon sisäistämistä. Konfliktin esittelyn jälkeen luokkahuoneissa vallitsikin hiljaisuus, kun opiskelijat tutustuivat omiin rooleihinsa ja eläytyivät eri hahmojen taustoihin ja intresseihin konfliktissa.

Kolme ja puoli tuntia vierähti nopeasti, kun opiskelijat tempautuivat konfliktinratkaisuun. Simulaatio herätti opiskelijoissa paljon ajatuksia, ja he totesivat oppineensa paljon konfliktinratkaisusta ja rauhanvälityksestä. ”Sovittelu vaatii kompromisseja kaikilta osapuolilta”, totesi eräs simulaatioon osallistunut opiskelija.

Neuvottelut eivät olleet pelkästään vakavaa puuhaa.

Neuvottelut eivät olleet pelkästään vakavaa puuhaa.

Moni koki päivän annin hyödylliseksi tulevaisuuttaan ajatellen. Palautteissa opiskelijat totesivat konfliktinratkaisu – ja neuvottelutaitojen tulevan hyödyksi heidän tulevaisuuden ammateissaan, lähtien terveydenhuoltoalasta juristin uraan.

”Konfliktinratkaisusta on hyötyä missä tahansa ammatissa”.

Kiitos Valkeakoski-Tohkan rotaryklubi hyvistä järjestelyistä, kiitos myös yrityskumppanit ja muut paikalliset rotaryklubit!

Kuvat: Olli Puumalainen