Ahtisaari-päivät

Ajatus Ahtisaari-päivien järjestämisestä syntyi ministeri Alexander Stubbin vuonna 2008 perustamassa Suomen maabrändi-työryhmässä. Vuonna 2010 loppuraporttinsa jättänyt työryhmä antoi ulkoministeriölle tehtävän järjestää vuosittainen rauhanvälitystapahtuma, joka nimettäisiin Ahtisaari-päiväksi. Merkittävä rooli tapahtumassa annettiin suomalaisille kouluille.

Ahtisaari-päivien tarkoituksena on tuoda rauhanvälitys osaksi jokaisen nuoren arkipäivää.

Rauhanvälitys on tärkeä osa Suomen ulkopolitiikkaa mutta sitä tarvitaan yhtä lailla myös kotimaassa. Valtakunnallisten Ahtisaari-päivien tarkoitus on tuoda rauhanvälitystyö osaksi jokaisen nuoren arkipäivää. Ahtisaari-päivien aikana suomalaisissa yläkouluissa ja lukioissa tutustutaan rauhanvälitykseen, harjoitellaan neuvottelemista ja opitaan ristiriitojen ratkaisemiseen tarvittavia taitoja.

Vuonna 2020 Ahtisaari-päiviä vietettiin kymmenettä kertaa, tällä kertaa yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa, mutta täysin virtuaalisesti. Päiviä on aiemmin vietetty Jyväskylässä, Espoossa, Vaasassa, Oulussa, Helsingissä, Kuopiossa, Turussa, Rovaniemellä, Tampereella ja Vaasassa. Ahtisaari-päivien pääjärjestäjänä on presidentti Ahtisaaren perustama konfliktinratkaisujärjestö CMI. Hanke on ulkoministeriön tukema.