RAUHANVÄLITYS

Sovinnon teema on nykymaailmassa yhä tärkeämpi – pitkittyneet sodat ja väkivaltaisuudet ovat ajaneet ennätysmäärin ihmisiä pakolaisiksi, ja terrorismi nostaa entistä vahvemmin päätään. Konflikteja ei kuitenkaan ratkaista sotimalla, vaan neuvottelemalla rauhanomaisesti. Konfliktit, jotka ihminen on aiheuttanut, ihminen pystyy myös ratkaisemaan.

Rauhanvälityksessä on kiinnitettävä erityishuomiota naisten rooliin sekä konflikteissa että rauhan ja turvallisuuden edistämisessä YK:n turvallisuusneuvoston ”Naiset, rauha ja turvallisuus” -päätöslauselman mukaisesti. Kestävän rauhan aikaansaamiseksi naisten osallistuminen konfliktien ennaltaehkäisyyn, ratkaisuun sekä jälleenrakennustyöhön on välttämätöntä.

Nämä opetusmateriaalit avaavat muun muassa rauhannobelistin ja CMI:n perustajan Martti Ahtisaaren rauhanvälitysoppeja sekä pureutuvat naisten tärkeään roolin rauhanvälityksessä.

Presidentti Ahtisaaren rauhanoppeja

Mitä rauhannobelisti Martti Ahtisaari on oppinut ratkoessaan konflikteja maailmalla? Presidentti Ahtisaari jakaa videolla pitkän rauhanvälitysuransa tärkeimmät opit.

Presidentti Ahtisaaren neuvot nuorille

Nobelin rauhanpalkinnon saaja antaa nuorille neuvoja. Miten saadaan aikaan rauha? Mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä niin riitojen kuin kansainvälisten konfliktienkin ratkaisussa?

Naiset ja rauhanvälitys

Myytinmurtajat

Naisten kokemusta ja osaamista pidetään usein ”naisten kysymyksenä”, eikä niitä huomioida rauhanrakentamisessa ja turvallisuuskysymyksissä. Harjoituksessa pureudutaan naisten osallistumiseen liittyviin myytteihin.

Naiset ja rauhanvälitys

Harjoituspaketti

Tässä viiden tunnin mittaisessa syventävässä harjoituspaketissa tutustuaan teemaan ”naiset, rauha ja turvallisuus” ja naisten vaikuttavuuteen aseellisten konfliktien, rauhanprosessien ja -neuvottelun ratkaisemisessa.

Naiset ja rauhanvälitys

Parempi tie rauhaan – video ja harjoitus

Miksi naisten osallistuminen konfliktinratkaisuun on tärkeää? Miten heidän osallistumistaan rauhanprosesseihin voitaisiin parhaiten tukea? International Civil Society Networkin (ICAN) video pureutuu naiset ja rauhanvälitys -teemaan.

Videon ja keskustelun kautta oppilaat tutustuvat teemaan ”naiset, rauha ja turvallisuus” ja naisten vaikuttavuuteen aseellisten konfliktien, rauhanprosessien ja -neuvottelun ratkaisemisessa.

Itämaa, Etelämaa ja Keskimaa

Tämän harjoituksen tavoitteena on havainnollistaa ja saada oma tunnekokemus siitä, että konflikteissa harvoin on puhtaasti ’hyvä puoli’ ja ’paha puoli’.

Käytitkö harjoituksia? Kerro siitä meille!