Akktuelt

Nyheter / 24.10.2017
Förra året besökte president Ahtisaari skolor i Tammerfors.

Ahtisaaridagarna kommer till Vasa

Skolorna i Vasa får öva konfliktlösning när Ahtisaaridagarna kommer till staden 15.11. Målet för dagarna är att öka kunskapen om fredsmedling och betydelsen av försoning.

I år hålls Ahtisaaridagarna i Vasa 15.11. Då besöker president Martti Ahtisaari och konfliktlösningsorganisationen CMI:s anställda nio högstadium och gymnasium i Vasa. Ahtisaari kommer bland annat att kommentera elevernas berättelser om att bli sams och dela ut fredsduvor åt medlarelever som skolorna själva utsett.

CMI:s experter kommer att berätta om fredsmedling och betydelsen av gemensamma lösningar. Eleverna får även själva öva på att lösa konflikter.

Alla skolor runtom i Finland är välkomna att fira Ahtisaaridagen i sina egna klassrum. På Ahtisaaridagarnas webbplats finns tiotals interaktiva övningar, med vilka man kan fördjupa förståelsen för hur konflikter uppstår och för sätten att hitta lösningar till dem, samt ett rollspel där eleverna får uppleva en verklighetstrogen konflikt i en spänd gemenskap och öva på att lösa den. Tanken är att samma logik gäller såväl på skolgårdens tvister som i internationella konflikter: meningsskiljaktigheter kan lösas genom diskussion.

CMI:s experter Emmi Hänninen och Jaana Salminen berättade om konfliktlösning förra året i Tammerfors.

CMI:s experter Emmi Hänninen och Jaana Salminen berättade om konfliktlösning förra året i Tammerfors.

På eftermiddagen ordnar man på Vasa universitet ett seminarium som är öppet för alla. Seminariets panel behandlar temat: “Fredsmedling som medborgarkunskap”. Därtill har man en kort intervju med president Ahtisaari. Evenemangen är tvåspråkigt.

I slutet av seminariet överlåter borgmästaren i Vasa försoningsduvan åt den stad som nästa år anordnar Ahtisaaridagarna. Målet för Ahtisaaridagarna som firas nu för sjunde gången, är att öka kunskapen om fredsmedling och betydelsen av försoning. CMI ordnar Ahtisaaridagarna med stöd av Utrikesministeriet.

 

Fråga mera om Ahtisaaridagarna:

Suvi Tuuli, +358 50 322 7157