Julkaistu 25.08.2017

Tule mukaan päivittämään rauhanliike nykypäivään – liity Lennoneihin!

Nuoret ovat avainasemassa luomassa nykyistä rauhanomaisempaa tulevaisuutta. Siksi on tärkeää, että myös Sinä saat äänesi kuuluviin.

CMI:n viestintäassistentti Saarlotta Virri.

CMI:n viestintäassistentti Saarlotta Virri.

Maailma on parin viime vuoden aikana muuttunut entistä arvaamattomammaksi ja turvattomammaksi paikaksi. Perinteisten suurvaltojen välinen uhittelu ja valtapolitiikka ovat tehneet näyttävän paluun. Populismin, nationalismin ja radikalismin tarjoamat yksinkertaiset vastaukset monimutkaisiin ilmiöihin houkuttelevat yhä enemmän kannattajia ja horjuttavat perinteisiä poliittisia järjestelmiä. Yhä useampaa nuorta uhkaa syrjäytyminen ja radikalisoituminen. Samaan aikaan todistamme aikamme suurinta humanitaarista kriisiä: maailmassa on nyt eniten pakolaisia sitten toisen maailmansodan.

”Konfliktit, jotka ennen näyttäytyivät meille kaukaisina, ovatkin yhtäkkiä tunkeutuneet arkipäiväämme.”

Konfliktit, jotka ennen näyttäytyivät meille kaukaisina, ovatkin yhtäkkiä tunkeutuneet arkipäiväämme. Lähi-idän kriisi on tuonut pakolaisia aina Lappiin asti. Netissä leviävä vihapuhe lisää helposti jännitteitä eri ihmisryhmien välillä. Turun parin viikon takaiset puukotukset, joita tutkitaan terrorismina, nakertavat kansakuntamme yhtenäisyyttä.

Me CMI:llä uskomme, että viha synnyttää vihaa ja väkivalta väkivaltaa – siksi paras ase vihanlietsojia vastaan on vuoropuhelu. Sille on nyt entistä enemmän tarvetta paitsi maailmalla myös Suomessa. Nuoresta asti opeteltu osaaminen sovittelussa voi kehittyä tärkeäksi kansalaistaidoksi, joka helpottaa ihmisten kohtaamista vaikeissa tilanteissa. CMI:n Ahtisaari-päivät on yksi askel lähemmäksi tätä tavoitetta. Lisäämme tietoisuutta vuoropuhelun ja sovittelun merkityksestä ja opetamme konfliktinratkaisutaitoja nuorille yläkoulu- ja lukioikäisille.

”Nykyisessä maailmantilanteessa tarvitaan kipeästi uusia keinoja edistää rauhaa.”

Lennonit-kampanjan myötä haluamme ojentaa mikrofonin nuorille. Uskomme nimittäin, että juuri nuoret ovat avainasemassa luomassa rauhanomaisempaa tulevaisuutta – he perivät tämän maailman, kun nyt vallassa olevat sukupolvet väistyvät.

Lennonit on uuden sukupolven rauhanvälitystoimisto, nuorilta nuorille. Se toimii yhteydessä CMI:n, yhden maailman johtavimman konfliktinratkaisutoimiston kanssa, mutta täysin omilla ehdoillaan. Nuoret pääsevät itse määrittelemään, mitä rauha heille merkitsee, ja pohtimaan, millaisin keinoin voisimme parhaiten edistää rauhanomaisempaa huomista. Nykyisessä maailmantilanteessa tarvitaan kipeästi uusia keinoja edistää rauhaa, ja toivommekin nuorilta uusia, raikkaita avauksia.

Tarkoituksena on, että oppimisprosessi olisi kaksisuuntainen: me opimme nuorilta heidän todellisuudestaan, ja nuoret meiltä konfliktien, niin kansainvälisten kuin arkipäiväistenkin, ratkaisemisesta.

Tule mukaan päivittämään rauhanliike nykypäivään – liity Lennoneihin!

www.basso.fi/lennonit/

 

Saarlotta Virri/CMI