Julkaistu 12.11.2018

Keitä ovat Lennonit?

Lennonit on suomalaisen CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin vuonna 2017 perustama nuorten rauhanlähettiläiden ryhmä. Lennonit haastattelivat ryhmänsä jäseniä Ellaa ja Kreetaa, ja kysyivät mitä heille merkitsee Lennonina oleminen.

Lennonit Ella Okko ja Kreeta Koskijoki.

Lennonit Ella Okko ja Kreeta Koskijoki.

Lennonit on suomalaisen CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin vuonna 2017 perustama nuorten rauhanlähettiläiden ryhmä. Ryhmä koostuu 16–24-vuotiaista vapaaehtoisista nuorista, jotka luovat joka vuosi uuden omanlaisensa somekampanjan. Kampanjan tarkoitus on levittää sanaa konfliktinratkaisun tärkeydestä. Ryhmään kuuluvat nuoret ovat innostuneita, fiksuja ja halukkaita vaikuttamaan omalla tavallaan.

Lennonit tarjoaa ainutlaatuisia kokemuksia ja mahdollisuuksia niin verkostoitumisen kuin kouluttautumisen kannalta. Ideana on rauhantyön tekeminen, nuorilta nuorille. Tavoitteena on tehdä maailmasta parempi paikka omilla ehdoillamme. Kysyimme parilta Lennonilta hieman lisää heidän omakohtaisista kokemuksistaan.

Lennon Kreeta Koskijokea kiinnosti kampanjan suunnittelun lisäksi halu oppia lisää CMI:n työstä. Hän tahtoi tavata ja keskustella muiden ihmisten kanssa, joita kiinnostavat samat kysymykset ja jotka haluavat toimia vapaaehtoisesti rauhan puolesta. Kampanjan eteen tehdään paljon työtä, ja erilaisia ideoita viilataan ja kehitetään jatkuvasti. Hän on innoissaan lopputuloksen näkemisestä, ja on nauttinut prosessista todella paljon.

Lennon Ella Okko taas kertoo, että hän on saanut lisää ymmärrystä muiden kuuntelemisesta, ja siitä kuinka kompromissit eivät aina ole pelkkä vaihtoehto, vaan itse asiassa välttämättömyys. Hän kertoo myös saaneensa lisää itseluottamusta ryhmän kautta auenneissa esiintymistilaisuuksissa.

Ella matkusti toukokuussa 2018 YK:n päämajalle New Yorkiin YK:n nuorisodialogiin CMI:n neuvonantajan Hussein al-Taeen kanssa. Ellalle paras kokemus koko Lennon-ajalta on kiitollisuuden tunne, jota hän tunsi edustusmatkalle valmistautuessaan, ja jota hän kantaa vieläkin mukanaan. Esitysten runkoja ja sisältöjä suunnitellessaan hän kertoo, kuinka konkreettisesti hän mietti Lennoneiden työtä ja saavutuksia. Tämä kiitollisuuden tunne koko aloitetta kohtaan tuntui käsinkosketeltavalta.

CMI (Crisis Management Initiative) on suomalainen järjestö, joka tekee rauhanvälitystyötä eri puolilla maailmaa. CMI on järjestö Lennoneiden takana. Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari perusti CMI:n vuonna 2000. Ahtisaari on ollut pitkän uransa aikana merkittävä rauhanvälittäjä eri konflikteissa.

Kun ideana on, että konfliktit pystytään ratkaisemaan puhumalla, eikä sotimalla, kaikki konfliktit voidaan ratkaista!

Lotta Selänniemi ja Nadia Bhuiyan, Lennonit