Ajankohtaista

Uutiset / 14.09.2022

Väsyä ja naurua Porkkalassa – Ahtisaari-päivät ja Lennonit uuden kynnyksellä

Elokuisena lauantaiaamuna Etelärantaan kokoontuu joukko odottavia, ehkä hieman väsyneitä, nuoria. Heitä kiinnostavat elämässä hyvinkin erilaiset asiat; yksi tykkää kuntoilla, toinen piirtää. Yksi lukee lakia, ja toinen on juuri valmistunut lukiosta. Erilaisia nuoria, samalla päämäärällä; he kaikki uskovat, että riidat voidaan ratkaista puhumalla.

Nämä nuoret, eli Lennonit, muodostavat rauhanlähettiläiden ryhmän, jonka tavoitteena on rohkaista nuoria olemaan rauhantekijöitä omassa elämässään. Ensimmäinen Lennoneiden ryhmä koottiin vuonna 2017 ja siitä lähtien nuoret rauhanlähettiläät ovat olleet tiivis osa Ahtisaari-päivien toimintaa. Lennoneiden tavoitteena on edistää vuoropuhelua ja ehkäistä siten konfliktien syntymistä, innostaa nuoria tekemään töitä rauhan eteen omassa arjessaan ja pitää ääntä nuorten roolista rauhantyössä.

Etelärannasta ryhmä jatkaa matkaansa perinteisellä bussikyydillä kohti Porkkalan leirikeskusta. Edessä on perehdytysleiri, jonka aikana Lennonit pääsevät tutustumaan toisiinsa sekä CMI:n ja Ahtisaari-päivien toimintaan. Leirillä Lennonit suunnittelevat tulevaa kauttaan; mitä halutaan oppia, mitä tehdä ja keitä olisi mukava tavata. Leiriviikonlopulla on tärkeä rooli ryhmäytymisen kannalta; tuttujen ihmisten kanssa on mukavampi viettää aikaa ja oppia uusia asioita myös jatkossa.

Lennoneiden toiminta on vapaaehtoistoimintaa, jota jokainen saa tehdä omien voimavarojensa mukaisesti. Perehdytysleiriin kuuluu kiinteästi erilaiset vierailijapuheenvuorot; tällä kertaa saimme syventyä omien voimavarojen tutkiskeluun Yeesi ry:n Julianna Brandtin johdolla, ja Antonio Teca piti vaikuttavan parituntisen omasta vaikuttamisen polustaan. Osana Lennoneiden toiminnan perustaa onkin ajatus nuorista aktiivisina toimijoina; kun viesti dialogin tärkeydestä liikkuu nuorelta nuorelle, oman yhteisön sisällä, on vaikuttavuus suurta.

Konfliktit koskettavat meitä kaikkia arjessamme tavalla tai toisella, ja siksi on tärkeää, että riitoja opitaan ratkomaan puhumalla – joka päivä. Ahtisaari-päivät alkuperäisessä muodossaan oli kerran vuodessa järjestettävä tapahtumakokonaisuus, jossa presidentti Ahtisaari seurueineen jalkautui valittuun suomalaiseen kaupunkiin ja teemaa ”Riidat ratkotaan puhumalla” käsiteltiin kyseisessä kaupungissa laajasti ja näkyvästi aina alakoulujen järjestämistä ohjelmanumeroista yliopistopaneeleihin.

 

Vuonna 2020 tehty yhteiskysely Opetushallituksen kanssa antoi kuitenkin vihiä suuremmasta tarpeesta; yli 12 000 opettajaa ja oppilasta kertoivat, että konflikteihin liittyvät teemat nousevat koulun arjessa usein esiin, mutta työkaluja niiden käsittelemiseksi ei ole. Vastauksena tähän Ahtisaari-päivät päättivät muuttaa tapaansa viedä konfliktinratkaisutematiikkaa kouluihin; nykyään Ahtisaari-päivät voivat olla koska tahansa ja opettajat voivat kutsua tiimin koululleen ympäri vuoden. Lisäksi Ahtisaari-päivien tiimi on kehittänyt konfliktin ratkaisun perusteet – kurssiin, josta saa helpossa muodossa perustietoa konflikteista ja niiden ratkaisemisesta. Kurssi on ilmainen ja löytyy verkosta kolmella kielellä.

Osana Ahtisaari-päivien uudistusta myös Lennoneiden toimintaa päivitettiin. Elokuussa aloittanut Lennoneiden vuosikurssi on ensimmäinen, jonka kausi kestää puolitoista vuotta. Kausi on jaettu selkeästi kolmeen osaan; ensimmäisessä osassa Lennonit pääsevät sukeltamaan CMI:n maailmaan ja oppivat laajasti konfliktinratkaisusta alan ammattilaisilta. Kauden toisessa osassa Lennonit lähtevät tutkimaan omaa osaamistaan, ja etsimään omia tapojaan viedä rauhanviestiä eteenpäin. Kauden kolmannessa osassa, eli syksyllä 2023, Lennonit pääsevät toteuttamaan itsesuunnittelemansa rauhanprojektin.

Kaiken tämän suunnittelu lähtee käyntiin leirikeskuksen kokolattiamattoisessa luokkatilassa. Lattialla on kymmeniä papereita, kartonkeja ja tusseja. Viikonloppuun on mahtunut Ahtisaaren Nobel-puheen innoittamaa luovaa kirjoittamista, villejä ideoita ja naurua sekä muutama loistava helmi työn pohjaksi. On sunnuntai-iltapäivä, ja bussi kaartaa Porkkalan kokoontumisalueelle. Mielet ovat väsyneitä ideoinnista, kehoja taas painaa eilinen lentopallomatsi ja myöhäisillan uinnit. On aika lähteä kotiin.