Ahtisaari-päiviä vietetään tänä vuonna kymmenettä kertaa. Ensimmäiset Ahtisaari-päivät vietettiin vuonna 2011 Oulussa, ja siitä lähtien CMI:n henkilökunta on kiertänyt eri kaupungeissa ympäri Suomen kertomassa rauhanvälityksestä ja vuorovaikutustaitojen tärkeydestä.
Ajatus Ahtisaari-päivien järjestämisestä syntyi ministeri Alexander Stubbin vuonna 2008 perustamassa Suomen maabrändi-työryhmässä. Vuonna 2010 loppuraporttinsa jättänyt työryhmä antoi ulkoministeriölle tehtävän järjestää vuosittainen rauhanvälitystapahtuma, joka nimettäisiin Ahtisaari-päiväksi. Merkittävä rooli tapahtumassa annettiin suomalaisille kouluille.
CMI:n johdolla Ahtisaari-päivien järjestäminen aloitettiin Oulusta. Oulun jälkeen tapahtuma on kiertänyt ympäri Suomen eri kaupungeissa. Matkan varrelle on sattunut Helsinki, Kuopio, Turku, Rovaniemi, Tampere, Vaasa, Espoo, Jyväskylä, ja tänä vuonna Lappeenranta. Koronapandemian vuoksi Lappeenrannassa vieraillaan virtuaalisesti, ja myös perinteinen yleisötilaisuus järjestetään tällä kertaa valtakunnallisena webinaarina. Voit tutustua webinaariin ohjelmaan ja ilmoittautua täällä.
Ahtisaari-päiviin on mahtunut paljon erilaisia esityksiä, puhujia ja keskusteluja. Tähän juttuun olemme keränneet muutamia muistoja Ahtisaari-päivien matkan varrelta.
- Rovaniemen Ahtisaari-päivillä vuonna 2015 presidentti Ahtisaari ja CMI:n asiantuntijat pääsivät tapaamaan myös joulupukkia.
- CMI:n Emmi Hänninen ja Jaana Salminen kertoivat konfliktinratkaisusta Tampereen Pohjois-Hervannan koulussa.
- Kaksi vuotta sitten Espoon Ahtisaari-päivillä myös CMI:n hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb kävi pitämässä kouluvierailuja.
- Lennonit ja CMI:läiset tavoittivat Jyväskylän Ahtisaari-päivillä vuonna 2019 yhden päivän aikana n. 500 jyväskyläläistä koululaista ja opettajaa.