Ajankohtaista

Uutiset / 04.04.2022

Ilmainen Konfliktinratkaisun perusteet -mobiilikurssi on nyt julkaistu!

Ahtisaari-päivät ja mobiilioppimispalvelu Funzi tarjoavat ilmaisen mobiilikurssin nimeltä Konfliktinratkaisun perusteet. Kurssi on suunnattu nuorille 8.-luokkalaisista ylöspäin. Kurssi auttaa ymmärtämään perusteet konfliktien monimutkaisuudesta ja kuinka konflikteja ja riitoja on mahdollista ratkaista. Konfliktit ja riidat kuuluvat jokaisen arkeen ja ratkaisun avaimet ovat kaikkien opittavissa. Ahtisaari-päivien tavoitteena onkin tehdä konfliktinratkaisusta kansalaistaito.

Ymmärtääkseen paremmin, miten Ahtisaari-päivien teemat näkyvät opettajien ja nuorten arjessa, CMI ja Opetushallitus suorittivat laajan kyselyn näille ryhmille syksyllä 2020. Vastauksia saatiin yli 12 000 nuorelta ja opettajalta. Tulos oli yksiselitteisen selvä: kouluilla ja oppilaitoksilla on huutava tarve erilaiseen tukeen, kun puhutaan sovittelusta ja ristiriitojen ratkaisemisesta, sekä teoreettisesti että käytännössä.

Yhteistutkimuksen tulokset saivatkin Ahtisaari-päivien tiimin pohtimaan erilaisia, helposti saavutettavia ja käyttäjäystävällisiä tapoja jalkauttaa CMI:n oppeja konfliktinratkaisusta kouluihin. Yhtenä vastauksena tähän tarpeeseen syntyi yhteistyö Funzin kanssa.

Funzi on suomalainen mobiilioppimispalvelu, jonka lyhyet itseopiskelukurssit kehittävät kriittisiä tulevaisuuden taitoja vain 15 minuutin päivittäisellä opiskelulla. Funzi toimii kaikkien matkapuhelimen verkkoselaimella, myös hitaamilla yhteyksillä tavoittaen nuoret kaikkialla maailmassa. Funzin missio on tarjota 90 prosentille maapallon asukkaista mahdollisuuden oppia luottaen mobiiliteknologian voimaan.

Ratkaisun avaimet ovat kaikkien saatavilla

Kurssissa tutkitaan konflikteja useilla eri tasoilla, oli sitten kyse henkilökohtaisesta tai kansainvälisestä konfliktista, ja painotetaan erityisesti vuorovaikutus- sekä tunnetaitoja konfliktinratkaisussa. Kurssissa päästään sukeltamaan myös syvemmälle rauhanvälityksen maailmaan.

Kurssi on suunnattu ensisijaisesti Suomessa asuville 8.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille nuorille, erityisesti kouluissa opetuksen tukena käytettäväksi. Kurssista on kuitenkin hyötyä kaikille kansalaisille, jotka haluavat ymmärtää syitä konfliktien ja erimielisyyksien takana sekä kehittää omaa osaamistaan konfliktien ratkaisemisessa. Kurssin käynyt kansalainen osaa toimia konfliktien ratkaisemiseksi omassa arjessaan sekä ymmärtää syvemmin myös laajempien konfliktien syitä.

Kurssin aihepiirit

Kurssi koostuu kolmesta eri aihepiiristä. Kurssi suosittellaan opiskeltavaksi 15 minuuttia päivässä ja kurssin suorittamiseen kuluu 7 päivää.

 • Kohti rauhanomaista ratkaisua

Mikä on konflikti? Miksi konflikteja syntyy? Kuinka niitä voi ratkaista? Ensimmäinen oppijakso tutkii konfliktinratkaisun perimmäisiä kysymyksiä.

 • Vuorovaikutus ja tunteet konflikteissa

Onnistunut vuorovaikutus ja tunteiden huomioonottaminen ovat ratkaisevassa roolissa konfliktinratkaisuprosesseissa. Tämä oppijakso kertoo miksi.

 • Rauha on vaivan arvoista

Tämä oppijakso tiivistää lyhyesti, miksi konfliktinratkaisu on tärkeää, sekä antaa muutamia vinkkejä rauhan lisäämiseksi.

Näin käytät kurssia:

 1. Siirry kurssiin tästä
 2. Valitse kieliasetuksista suomi, ruotsi tai englanti
 3. Rekisteröidy
 4. Klikkaa valikosta ”ilmaiset kurssit”
 5. Valitse kurssi ”Konfliktinratkaisun perusteet”
 6. Aloita oppiminen ensimmäisestä teemasta
 7. Lataa todistus kurssin suorittamisesta
 8. Halutessasi jätä arvostelu kurssista

 

Presidentti Ahtisaaren sanoin, rauha on tahdon asia.