Mustavalkoinen kuva Marttiahtisaaresta pukupäällä.

Ajankohtaista

Tapahtumat / 29.11.2019
Henna Virkkunen ja Arto Nyberg Ahtisaari-päivien keskustelutilaisuudessa Suomen Belgian suurlähetystöllä.

Ensi kertaa ulkomailla: Ahtisaari-päivät Brysselissä

Ahtisaari-päivät järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös Suomen rajojen ulkopuolella. Ahtisaari-päivät matkasivat Euroopan sydämeen Brysseliin, jossa CMI:läiset vierailivat kahdessa kansainvälisessä koulussa. Vierailujen lisäksi ohjelmassa oli yhdessä Suomen Belgian suurlähetystön kanssa järjestetty keskustelutilaisuus.

Ahtisaari-päiviä on vietetty vuodesta 2011 lähtien, mutta vasta tänä vuonna päivät suuntasivat ensimmäistä kertaa myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Suomen EU-puheenjohtajuuskausi ja Bryssel tarjosivat oivan tapahtumapaikan ensimmäisille kansainvälisille Ahtisaari-päiville. Ahtisaari-päivien universaalit teemat sovinnon merkityksestä ja vuorovaikutustaitojen tärkeydestä kiinnostivat myös kouluja Brysselissä.

Ulkoministeriö on Ahtisaari-päivien ja CMI:n pitkäaikainen kumppani, ja Brysselissä Ahtisaari-päivien perinteinen keskustelutilaisuus järjestettiinkin Suomen Belgian suurlähetystöllä.

CMI:n Elina Lehtinen Brysselin Skandinaavisessa koulussa.

CMI:n Elina Lehtinen Brysselin Skandinaavisessa koulussa.

CMI:läiset vierailivat Brysselissä suomalaisten ja muiden pohjoismaalaisten oppilaiden luona Eurooppa-koulussa ja Skandinaavisessa koulussa. Asiantuntijamme pääsivät näkemään kansainvälisten koulujen arkea ja tutustuivat paikallisiin opettajiin ja oppilaisiin. Ahtisaari-päivien viesti resonoi myös brysseliläisissä kouluissa: oppilaat innostuivat rauhanvälityksestä ja luokissa heräsi mielenkiintoista keskustelua Ahtisaari-päivien teemoista.

Kohti tulevaisuuden koulua

Suomen Belgian suurlähetystö isännöi Ahtisaari-päivien keskustelutilaisuutta, jossa keskusteltiin tulevaisuuden koulusta. Suurlähettiläs Riitta Resch avasi tilaisuuden toivottamalla Ahtisaari-päivät tervetulleeksi Brysseliin, ja korosti puheenvuorossaan rauhanvälityksen merkitystä Suomelle.

Toimittaja Arto Nybergin vetämässä keskustelussa tulevaisuuden koulusta olivat keskustelemassa europarlamentaarikko ja entinen opetusministeri Henna Virkkunen, opetusneuvos Kristina Kaihari Opetushallituksesta, presidentti Ahtisaaren toimiston johtaja Riikka Marjamäki sekä Olli Puumalainen Lennoneista, CMI:n nuorten rauhanlähettiläiden ryhmästä.

Opetushallituksen opetusneuvos Kristina Kaihari (keskellä) Ahtisaari-päivien paneelikeskustelussa.

Opetushallituksen opetusneuvos Kristina Kaihari (keskellä) Ahtisaari-päivien paneelikeskustelussa.

”Kaikille taattava mahdollisuus hyvään koulutukseen”

Paneelissa keskusteltiin erityisesti suomalaisesta koulutuksesta, sekä sen erityispiirteistä. Mitä löytyy suomalaisen koulun menestyksen taustalta, ja kuinka sen korkeaa tasoa voidaan ylläpitää myös tulevaisuudessa?

”Suomalaisen koulutuksen salaisuus ovat suomalaiset opettajat ja heidän erinomaiset pedagogiset taitonsa”, totesi Henna Virkkunen. Muut panelistit olivat samaa mieltä, ja Kristina Kaihari lisäsi Suomessa opettajan työn olevan todella arvostettua. Tämän vuoksi opettajakoulutus kiinnostaa edelleenkin useita nuoria suomalaisia, toisin kuin monessa muussa maassa.

Olli Puumalainen, Riikka Marjamäki ja Kristina Kaihari.

Olli Puumalainen, Riikka Marjamäki ja Kristina Kaihari.

Tasa-arvoinen ja kaikki mukaan ottava koulujärjestelmä on ehdottomasti Suomen vahvuus. Inklusiivisuus on tärkeä työtä ohjaava perusarvo myös CMI:n tekemässä rauhanvälitystyössä. Riikka Marjamäki nostikin esille, että niin rauhanvälittäjän kuin opettajankin työssä on samankaltaisuuksia: kummassakin työssä on tärkeää kuunnella toista aidosti ja kohdella jokaista tasa-arvoisesti. Tulevaisuuden muuttuvassa maailmassa tärkeää tulee olemaan myös uteliaisuus uusia asioita kohtaan – aito halu oppia ja kokeilla uutta, totesi Olli Puumalainen.