Ajankohtaista

Uutiset / 16.11.2017

Ahtisaari-päivät levitti sovinnon sanomaa Vaasan kouluissa

Presidentti Ahtisaari oli vaikuttunut vaasalaisten koulujen sovittelumalleista: ”Ei minun tarvitse teitä neuvoa. Päinvastoin, minä opin teiltä.”

Variskan koulun oppilaat kysyivät Ahtisaarelta neuvoja riitojen sovitteluun.

Variskan koulun oppilaat kysyivät Ahtisaarelta neuvoja riitojen sovitteluun.

Vaasan Variskan koulussa on hiirenhiljaista, kun odotettu vieras, presidentti Martti Ahtisaari astuu juhlasaliin. Viimeisten viikkojen ajan koululaiset ovat valmistelleet kuumeisesti minidokumenttia ja musiikkiteatteriesitystä Ahtisaari-päivien sloganilla ”Riidat ratkotaan puhumalla”.

Musiikkiteatteriesityksessä keltaisiin huomioliiveihin pukeutuneet sovittelijaoppilaat keskeyttävät koululaisten välille syntyneen kahinan ja pääsevät hieromaan sovintoa.

”Riita repii, mutta rauha rakentaa! Toisten kuunteleminen ja kunnioittaminen on hyvä muistaa kaikissa tilanteissa”, ohjeistaa yksi sovittelijoista.

Presidentti oli vaikuttunut näkemistään esityksistä ja koulun toimintamalleista riitojen ratkaisemiseksi. Esityksistä muun muassa selvisi, että suurin osa koulun kiusaamis- ja riitatapauksista saadaan ratkaistua, ja että koulussa on riitojen ratkaisuun varta vasten nimitettyjä sovittelijaoppilaita.

”Harvoin on tuntunut niin hyvältä kuin tänään, kun katsoin teidän valmistelemaa ohjelmaa. Ei minulla ole mitään neuvottavaa teille. Päinvastoin, minä opin teiltä”, kiitteli presidentti Ahtisaari.

"Harvoin on tuntunut niin hyvältä kuin tänään, kun katsoin teidän valmistelemaa ohjelmaa", Ahtisaari sanoi Variskan koulun oppilaille.

”Harvoin on tuntunut niin hyvältä kuin tänään, kun katsoin teidän valmistelemaa ohjelmaa”, Ahtisaari sanoi Variskan koulun oppilaille.

”Olkaa aina valmiita olemaan avuksi, kun apua tarvitaan”

Presidentin vierailu Variskan kouluun aloitti tämän vuoden Ahtisaari-päivän. Päivän aikana Ahtisaari ja CMI:n työntekijät jalkautuvat kaikkiin Vaasan suomen- ja ruotsinkielisiin kouluihin levittämään sovinnon sanomaa.

Variskan kouluvierailun päätteeksi Ahtisaari palkitsi koulun kahdeksasluokkalaiset Vilma Ketelän ja Ville Murtosen sovittelijaoppilaan diplomeilla ja sovinnonkyyhkyillä. Koululaiset olivat saaneet äänestää joukostaan oppilaat, jotka ovat toiminnalleen edistäneet kouluyhteisön positiivista ja rakentavaa ilmapiiriä.

”Toivottavasti säilytätte nämä taidot läpi elämän ja olette aina valmiita olemaan avuksi, kun apua tarvitaan”, Ahtisaari evästi oppilaita.

Lopulta Ahtisaari heltyi jakamaan yhden neuvon konfliktitilanteiden ratkaisemiseksi:

”Kaikkein tärkeintä ristiriitatilanteissa on se, että ne hoidetaan nopeasti”, Ahtisaari ohjeisti.

”Täytyy olla rehellinen eikä jättää ketään ulkopuolelle”

Presidentti palkitsi Vasa Övningskolas Gymnasiumin oppilaat Ida Österholmin ja Mikael Morneyn sovinnonkyyhkyillä.

Presidentti palkitsi Vasa Övningskolas Gymnasiumin oppilaat Ida Österholmin ja Mikael Morneyn sovinnonkyyhkyillä.

Päivä jatkui presidentin vierailulla ruotsinkieliseen Vasa Övningskolas Gymnasiumiin, jossa presidentti toivotettiin tervetulleeksi Finlandia-hymnillä. Myös Vasa Övningskola Gymnasiumin oppilaat olivat valmistelleet presidentille upean ohjelman.

Tilaisuudessa korostettiin erityisesti monikulttuurisuuden ja sivistyksen merkitystä rauhantyössä. Kymmenien eri kansallisuuksien oppilasedustajat esittäytyivät presidentti Ahtisaarelle ja kertoivat omalla kielellään, mitä rauha heille merkitsee.

Myös Vasa Övningskolans Gymnasiumissa presidentti palkitsi koulun sovittelijaoppilaat Mikael Morneyn 2B:ltä ja Ida Österholmin 2C:ltä sovinnonkyyhkyillä ja kehui koulun asennetta ensiluokkaiseksi.

”Toivon, että minulla olisi ollut nuorena tällaiset taidot kuin teillä. Jos jatkatte samaan malliin, teillä on taatusti edessänne valoisa tulevaisuus”, presidentti sanoi.

Presidentti muistutti, että tärkeintä konfliktien ehkäisyssä on se, ettei ketään jätetä ulkopuolelle.

”Täytyy olla rehellinen ja kohdella kaikki hyvin, eikä jättää ketään ulkopuolelle. Tämä pätee niin kouluissa kuin isoimmissa konflikteissa. Kaikki sellaiset osapuolet on tuotava neuvottelupöydän ääreen, joihin konflikti vaikuttaa.”

”Tarvitaan rohkeutta puuttua epäkohtiin”

Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa haastatteli Ahtisaarta Vaasan yliopiston tilaisuudessa. Kuva: Satu Aaltonen

Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa haastatteli Ahtisaarta Vaasan yliopiston tilaisuudessa. Kuva: Satu Aaltonen

Iltapäivällä Vaasan yliopiston täpötäydessä juhlasalissa presidenttiä haastatteli Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa. Tilaisuus järjestettiin otsikolla ”Rauhanvälityksestä kansalaistaito”. Presidentti muistutti, että kouluilla on tärkeä rooli ääriajattelun ja syrjäytymisen ehkäisemisessä.

”Meidän on pidettävä huolta siitä, ettei yksikään nuori tunne jäävänsä syrjään yhteiskunnallisesta kehityksestä”, Ahtisaari painotti.

Kaiken nähneellä presidentillä oli vielä ainakin yksi henkilökohtainen haave, jonka hän haluaisi toteuttaa:

”Aion tehdä kaikkeni sen eteen, että Syyriaan saataisiin neuvoteltua kunniallinen rauha.”

Haastattelun jälkeen pohdittiin paneelikeskustelussa, miten voisimme paremmin tuoda rauhanvälityksen osaksi arkea. Paneeliin osallistui CMI:n asiantuntija Hussein Al-Taee, Vaasan yliopiston professorit Pirkko Vartiainen ja Annukka Jokipii sekä Åbo Akademin PEACE-ohjelman opiskelija Elina Viitasaari.

Panelistit olivat yksimielisiä siitä, että samat toimintamallit konfliktien ratkaisemiseksi toimivat niin arjessa kuin valtioiden välisissä aseellisissa selkkauksissa. Kyse on aina ihmisistä ja ongelmista, jotka tulee selvittää ihmisten kesken – mieluiten puhumalla.

Al-Taeen mukaan rauhan rakentaminen lähtee luottamuksesta ja tahtotilasta. Aseellisissa konflikteissa tahtotilaa tarvitaan paitsi konfliktin osapuolilta, myös suurvalloilta ja alueellisilta valloilta. Samalla tavalla tahtotilaa tarvitaan myös arjen konfliktien sovittelussa.

”On oltava valmis paitsi pyytämään myös antamaan anteeksi”, Al-Taee korosti.

Vartiaisen mukaan tärkeintä riitojen sovittelussa on aidosti kuunnella toista osapuolta. Viitasaari peräänkuuluttaa lisäksi rohkeutta puuttua arjen riitoihin.

”Moni varmasti tietää, miten riitoja ratkotaan. Sen lisäksi tarvitaan rohkeutta puuttua epäkohtiin.”

Tilaisuuden päätteeksi Vaasan sivistystoimen toimialajohtaja Christina Knookala kiitti CMI:tä erityisestä päivästä.

”Olette vieneet tärkeää sanomaa eteenpäin kouluillemme ja tälle suurelle yleisölle. Tänään olemme oppineet, että rauhantyö ei ole vain sanahelinää, vaan jokapäivästä työtä, mitä tehdään niin kouluissa kuin kodeissakin.”

Vaasan kaupungin sivistystoimen toimialajohtaja Christina Knookala kiitti päivästä ja luovutti rauhankyyhkyn ensi vuoden emäntäkaupungille Espoolle. Kuva: Satu Aaltonen

Vaasan kaupungin sivistystoimen toimialajohtaja Christina Knookala kiitti päivästä ja luovutti rauhankyyhkyn ensi vuoden emäntäkaupungille Espoolle. Kuva: Satu Aaltonen

Ensi vuonna Ahtisaari-päiviä vietetään Espoossa. CMI järjestää Ahtisaari-päivät Ulkoministeriön tuella.