Mustavalkoinen kuva Marttiahtisaaresta pukupäällä.

Ajankohtaista

Tapahtumat / 16.11.2018

Jokainen on rauhantekijä

CMI:n ja ulkoministeriön asiantuntijat vierailivat Ahtisaari-päivien aikana lähes neljässäkymmenessä koulussa Espoossa puhumassa konfliktinratkaisusta ja rauhanvälityksestä. Päivän viesti oli, että konfliktien ratkaiseminen on taito, jonka voi oppia. Siksi jokainen meistä voi olla rauhantekijä.

Sovittelijaoppilaina palkittiin Mattlidens gymnasiumista Edvin Voutilainen ja Espoonlahden lukiosta Mette Bergman.

Sovittelijaoppilaina palkittiin Mattlidens gymnasiumista Edvin Voutilainen ja Espoonlahden lukiosta Mette Bergman.

”Kun on noin reilu kädenpuristus, niin kyllä siitä rauha syntyy.”

Tällainen oli presidentti Martti Ahtisaaren ja Espoon Kirkkojärven koulun oppilaan Oliver Heikkilän ensikohtaaminen torstaina. Kädenpuristuksen jälkeen Ahtisaari ojensi 7-luokkalaiselle Oliverille Oiva Toikan rauhankyyhkyn.

Opiskelutoverit olivat valinneet Oliverin palkittavaksi työstään sovittelijana. Oliveria kehuttiin sovittelijaksi, joka on ystävällinen ja ottaa kaikki huomioon. Kirkkojärven koululla on jo pitkään käytetty oppilaita riitojen vertaissovittelijoina.

Presidentti korosti Oliverille ja muille, että riitoja kannattaa oppia ratkomaan jo nuorena. Ahtisaari itse kertoi oppineensa rauhanvälityksen alkeet, kun hän nuorena miehenä pelasi koripalloa Oulun NMKY:ssä.

Pelin jälkeen pukuhuoneessa saattoi syntyä riitaa siitä, kenen vika oli, että peli hävittiin.

”Minä olin se, joka sanoi, että istutaas nyt alas ja otetaan rauhassa.”

Presidentin vierailu Kirkkojärven koululla pyöräytti käyntiin tämänvuotiset Ahtisaari-päivät, joiden päätapahtumapaikkana oli Espoo. CMI:n ja ulkoministeriön asiantuntijoiden johdolla yhteensä 36:ssa Espoon yläkoulussa ja lukiossa tutustuttiin rauhanvälitykseen, harjoiteltiin neuvottelemista ja opittiin ristiriitojen ratkaisemiseen tarvittavia taitoja.

Päivää vietettiin teemalla Jokainen on rauhantekijä. Kirkkojärven koulun oppilaskunnan puheenjohtaja Aarne Suominen puhui aiheesta otsikolla Rauha ja monikulttuurinen Suomi.

Noin kolmasosa Kirkkojärven koulun oppilaista on maahanmuuttajataustaisia. Oppilaat puhuvat äidinkielenään 43 kieltä.

”Koulumme suuri vahvuus on aina ollut monikulttuurisuus. Kiinnostus toisen taustaa kohtaan vahvistaa suvaitsevaisuuden kulttuuria”, Suominen kuvaili.

CMI:n hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb Espoon yhteislyseon lukiossa.

CMI:n hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb Espoon yhteislyseon lukiossa.

”Älkää koskaan kyynistykö”

CMI:n hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb vieraili Ahtisaari-päivänä Mattlidens skolassa ja Espoon yhteislyseon lukiossa. Oppilaita kiinnosti paljon CMI:n työ ja Stubbin ura, ja keskustelua syntyi runsaasti.

”Älkää koskaan kyynistykö”, oli Stubbin viesti nuorille.

Hän korosti myös empatiataitojen merkitystä.

Stubbin mukana kertomassa CMI:n työstä oli myös Lotta Selänniemi, nuorten rauhanlähettiläsryhmän Lennoneiden jäsen. Lotta kertoi oppilaille Lennoneiden toiminnasta, sekä näytti Lennoneiden tällä viikolla julkaiseman kampanjavideon.

CMI:n viestintäjohtaja Elina Lehtinen haastattelemassa Marko Ahtisaarta ja presidentti Martti Ahtisaarta Aalto-yliopiston keskustelutilaisuudessa.

CMI:n viestintäjohtaja Elina Lehtinen haastattelemassa Marko Ahtisaarta ja presidentti Martti Ahtisaarta Aalto-yliopiston keskustelutilaisuudessa.

”Yksin et pysty tekemään mitään”

Tämän vuoden Ahtisaari-päivät huipentuivat Aalto-yliopistolla järjestettyyn keskustelutilaisuuteen. Lavalla nähtiin harvinaislaatuinen ohjelmanumero, kun CMI:n viestintäjohtaja Elina Lehtinen pääsi haastattelemaan isää ja poikaa: presidentti Ahtisaarta ja Marko Ahtisaarta.

Presidentti Ahtisaari ja Marko Ahtisaari korostivat kumpikin vuorovaikutuksen merkitystä konfliktitilanteissa, ja presidentti nosti esille erityisesti yhteistyön tärkeyden.

”Yksin et pysty tekemään mitään.”

Paragraaffin Piia Kuosmanen, CMI:n hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb, tutkijatohtori Claudia Garduño García, professori Olli Varis ja tutkijatohtori Matti Nelimarkka "Designing Peace" -paneelikeskustelussa. Kuva: Mikko Raskinen/Aalto-yliopisto

Paragraaffin Piia Kuosmanen, CMI:n hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb, tutkijatohtori Claudia Garduño García, professori Olli Varis ja tutkijatohtori Matti Nelimarkka ”Designing Peace” -paneelikeskustelussa. Kuva: Mikko Raskinen/Aalto-yliopisto

”Se, että on vettä, auttaa ylläpitämään rauhaa”

Haastattelun jälkeen CMI:n hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb sekä Aalto-yliopiston asiantuntijat Claudia Garduño García, Matti Nelimarkka ja Olli Varis keskustelivat siitä, voiko rauhaa muotoilla Paragraaffin Piia Kuosmasen johdolla. Panelistit keskustelivat muun muassa vihapuheesta ja arvoista.

Yhdeksi tärkeäksi teemaksi paneelikeskustelussa nousi myös ilmastonmuutoksen ja konfliktien yhteys. García ja Varis korostivat veden riittävyyden tärkeyttä vakauden kannalta.

”Se, että on vettä, auttaa ylläpitämään rauhaa”, García sanoi.

Panelistit totesivat yhdessä, että useat tämän päivän ongelmista ovat ihmisten aiheuttamia, joten ihmisten tulisi pystyä ne ratkaisemaan myös. Näin on todennut myös presidentti Ahtisaari.

Tilaisuuden päätteeksi Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä luovutti rauhankyyhkyn Jyväskylän kaupungin sivistystoimenjohtajalle Eino Leisimolle. Ensi vuonna Ahtisaari-päiviä juhlitaan Jyväskylässä 13.11.2019.

CMI haluaa kiittää Espoon kaupunkia, Aalto-yliopistoa ja ulkoministeriötä onnistuneista Ahtisaari-päivistä.