Mustavalkoinen kuva Marttiahtisaaresta pukupäällä.

Ajankohtaista

Uutiset / 17.12.2017

Helsinkiläislukion oppilaat pääsivät harjoittelemaan aseellisen konfliktin ratkaisua

Helsigin Suomalaisen Yhteiskoulun oppilaat osallistuivat Ahtisaari-päivien uuden roolipeliharjoituksen pilottiin, jossa ratkottiin aseellista konfliktia fiktiivisten Looshlandin ja Trisslandin valtioiden välillä. ”Harjoitus opetti, miten kuunnella kaikkien mielipiteitä vaikeissakin tilanteissa”, sanoo SYKin Anindo Nesbaul.

Trisslandin armeijan kenraalia esittävä Rinna Väre ja Trisslandin maansisäisten pakolaisten johtajaa esittävä Barsha Bandari perehtyvät rooleihinsa.

Trisslandin armeijan kenraalia esittävä Rinna Väre ja Trisslandin maansisäisten pakolaisten johtajaa esittävä Barsha Bandari perehtyvät rooleihinsa.

Fiktiivisten Looshlandin ja Trisslandin valtioiden välillä on yhteinen raja ja toisiinsa kytkeytyvät historia. Vuoden 2017 alusta lähtien niiden kesken on kytenyt monimutkainen aseellinen konflikti syrjäisellä raja-alueella, Vuoristolassa. Myös naapurivaltioilla Micklandilla ja Geglandilla on omat näppinsä pelissä.

Miten valtioiden välille voisi neuvotella rauhan? Sitä pääsevät ensimmäisenä yrittämään Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun (SYK) opiskelijat. He ovat saaneet mahdollisuuden osallistua CMI:n asiantuntijan Denis Matveevin kehittelemän roolipelin pilottiin. Harjoitus täydentää Ahtisaari-päivien rauhanvälitysmateriaalipakettia, jota opettajat voivat käyttää tunneillaan osana uutta opetussuunnitelmaa.

Yksi CMI:n keskeisistä tavoista lähestyä konfliktinratkaisutyötä on sovittelu- ja vuoropuheluprosessien edistäminen ja tukeminen. Harjoituksen tavoitteena on antaa oppilaille kokemuksellinen tilaisuus oppia, millaista on osallistua kansainvälisen aseellisen konfliktin sovitteluprosessiin.

Naapurivaltojen diplomaatteja esittävät SYKin oppilaat Aku Raussi ja Janina Adolfsson tarkastelevat konfliktialueen karttaa ja pohtivat neuvottelutaktiikkaansa.

Naapurivaltojen diplomaatteja esittävät SYKin oppilaat Aku Raussi ja Janina Adolfsson tarkastelevat konfliktialueen karttaa ja pohtivat neuvottelutaktiikkaansa.

Oppilaat ratkovat fiktiivistä, mutta realistista konfliktitilannetta

Konfliktissa yhdistyy niin maan sisäisiä kuin kansainvälisiä elementtejä, ja mukana on epävarmoja harmaita alueita, sekä maantieteellisiä että poliittisia. Molemmin puolin tuhansia ihmisiä on kuollut, ja konflikti on saanut kansainvälistä mediahuomiota – ei vähiten väkivaltaa paenneiden satojen tuhansien pakolaisten vuoksi.

”Kyseessä on fiktiivinen tilanne, mutta hyvin realistinen sellainen. Tämäntyylisiä konflikteja on tälläkin hetkellä käynnissä Euroopassa”, CMI:n asiantuntija Matveev huomauttaa.

”Tavoitteena on yrittää löytää ratkaisu edes muutamaan konfliktin aspektiin. Kun mietitte ratkaisuja, älkää yrittäkö löytää täydellistä ratkaisua konfliktiin heti. Mitä enemmän pystytte keksimään vaihtoehtoisia ratkaisuja, sitä todennäköisemmin rauha saadaan neuvoteltua”, Matveev ohjeistaa oppilaita.

Osapuolet valmistautuvat neuvotteluihin hiomalla yhteisiä taktiikoita. Kapinallisryhmän neuvottelijat vetäytyvät omaan nurkkaansa, Looshlandin ja Trisslandin pääneuvottelijat omaansa.

”Roolini on hankala, sillä en haluaisi puolustaa ihmisoikeuksien sortajia”, kommentoi kapinallisryhmä LDT:n pääneuvottelijaa esittävä Miina Heikkinen.

Trissipakolaisten johtajaa esittävä Barsha Bandari pyytää naapurimaa Micklandia edustavan diplomaatin syrjään. Hän toivoo, että diplomaatti pysyisi neuvotteluissa heidän puolellaan.

”On parempi myös sinun intresseille pysyä puolellamme”, Bandari vetoaa.

Trisslandin pääneuvottelija sen sijaan kuiskaa naapurimaa Geglandia edustavalle diplomaatille: ”Tarjoamme aina paremman bisnesdiilin kuin Looshland.”

Loohsladin pääneuvottelija Anindo Nesbaul (keskellä) on tyytyväinen neuvottelujen kulkuun.

Loohsladin pääneuvottelija Anindo Nesbaul (keskellä) on tyytyväinen neuvottelujen kulkuun.

Saadaanko ratkaisu neuvoteltua?

Puolueeton välittäjä Aada Orava pyytää kaikkia siirtymään neuvottelupöydän ääreen. Jokainen saa vuorollaan avauspuheenvuoron. Välittäjät ohjeistavat välttämään puheenvuoroissa henkilökohtaisia hyökkäyksiä.

”Vaadimme itsenäistä Looshien demokraattista tasavaltaa”, Nikolas Drosdekin esittämä LDT-kapinallisryhmän komentaja aloittaa.

”Toivomme oikeutta kaikille niille Looshlandin ihmisille, jotka ovat kärsineet konfliktin takia. Sotarikollisia ei saa armahtaa”, maan pääneuvottelija Anindo Nesbaul vetoaa.

Trissipakolaisten johtaja Anton Shaktakhtinskiy käyttää tunteikkaan puheenvuoron:

”Minun maani palaa sodan liekeissä, enkä ole saanut rauhaa sen jälkeen, kun jouduin pakenemaan kotimaastani.”

Aloituspuheenvuorojen jälkeen tunnelma kiristyy ja osapuolet alkavat syyttelemään toisiaan. Käynnistyy kiivas väittely siitä, kuka on tehnyt mitäkin ihmisoikeusloukkauksia. Kapinallisryhmä LDT:n mukaan on tekopyhää väittää, että he olisivat konfliktissa ainoa väkivallan lähde. Ryhmä kokee itse tulleensa kaltoinkohdelluiksi ja toimineensa itsepuolustuksena.

Kommentti saa muut osapuolet naurahtamaan epäuskoisesti. Kansainvälisten trissipakolaisten johtaja vetoaa muihin: ”Pyydän, älkää ostako LDT:n tarinaa.”

Lopulta osapuolet saavuttavat välittäjien avustuksella jonkinlaisen yhteisymmärryksen. Sovitaan, että kansainvälisesti tunnustettu raja säilytetään, mutta vähemmistöille taataan kulttuuriset, poliittiset ja taloudelliset oikeudet, ja kaikki sotarikolliset saatetaan oikeuteen. LDT luopuu itsenäisyyshankkeista saadakseen autonomian.

”Olette selviytyneet tehtävästä. Onnistuitte pääsemään neuvotteluissa eteenpäin ja saamaan aikaan jonkinlaisen alustavan ratkaisun, josta on hyvä jatkaa eteenpäin”, Matveev kehuu oppilaita.

Roolipelin jälkeen oppilaat purkavat kokemusta CMI:n asiantuntijan Denis Matveevin johdolla.

Roolipelin jälkeen oppilaat purkavat kokemusta CMI:n asiantuntijan Denis Matveevin johdolla.

”Näistä taidoista on varmasti hyötyä jatkossakin”

Vaikka roolit olivat rankkoja, roolipeli imaisi oppilaat mukanaan.

”Aluksi oli vaikeaa ottaa roolia tosissaan, mutta vähitellen simulaation myötä aloin tuntea vastuuta ’omaa kansaani’ kohtaan ja aloin todella vihata vastakkaista osapuolta”, kuvailee trissipakolaisten pääneuvottelijaa esittänyt Barsha Bandari.

Moni oppilaista sanoo ymmärtävänsä nyt paremmin, minkälaisia tunteita konfliktitilanteet oikeassa elämässä herättävät ja miten paineistetussa tilassa neuvotteluja käydään.

”Mediassa konfliktit esitetään usein mustavalkoisina. Tämän roolipelin kautta sai laajemman kuvan siitä, miten kompleksisia konfliktit ovat”, sanoo puolueettoman välittäjän neuvonantajaa esittänyt Bowen Xu.

Naapurimaa Micklandin diplomaattia esittäneen Janina Adolfssonin mukaan oli hienoa seurata, miten kaikkien osapuolten radikaalit mielipiteet vähitellen maltillistuivat, ja he pääsivät sitä kautta liikkumaan kohti kompromissia. Myös Bandari kertoo tajunneensa simulaation aikana, että jotta omat intressit täyttyisivät, täytyy olla valmis auttamaan muita.

”Harjoitus opetti, miten kuunnella kaikkien mielipiteitä vaikeissakin tilanteissa”, sanoo Looshlandin pääneuvottelijana toiminut Anindo Nesbaul.

Rauhanvälittäjän neuvonantajaa esittänyt Bowen Xu sen sijaan oppi, miten neuvotella eristämättä ketään.
”Näistä taidoista on varmasti hyötyä jatkossakin missä tahansa sosiaalisessa kanssakäymisessä”, Bowen Xu arvioi.

Lataa harjoitus täältä.